Ondernemersvertrouwen MKB opnieuw minder negatief

Het ondernemersvertrouwen in het MKB is aan het begin van het derde kwartaal 2024 voor het derde kwartaal op rij gestegen. Desondanks blijft de stemmingsindicator nog licht negatief maar wel boven het gemiddelde van de hele reeks. Daarnaast zijn ondernemers positiever gestemd over de winstgevendheid van hun bedrijf. Dit meldt het CBS op de Staat van het mkb en op MKB-Statline.

  • Het ondernemersvertrouwen in het kleinbedrijf (5 tot 50 werkzame personen) is het minst sterk gestegen van -7,5 naar -6,9. In het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) is het cijfer van -4,7 naar -2,9 gestegen. In het grootbedrijf (250 personen of meer) is de stijging het sterkst van -5,4 naar -0,1.
  • Ondernemers in het MKB zijn positiever gestemd over de ontwikkeling van de winstgevendheid. In het kleinbedrijf zagen ondernemers per saldo de winstgevendheid nog wel verslechteren in het afgelopen kwartaal maar minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het middenbedrijf zijn ondernemers per saldo positief gestemd over de winstgevendheid.
  • Een meerderheid van de ondernemers in het MKB heeft een positief bedrijfsresultaat behaald over het eerste halfjaar van 2024. In het kleinbedrijf geeft ruim 60 procent dit aan, in het middenbedrijf bijna 68 procent. In het grootbedrijf geeft ruim 66 procent dit aan. Ruim 11 procent van de MKB-ondernemers geeft aan verlies te hebben gedraaid.