Bijna een kwart personen werkzaam in mkb volgt opleiding of cursus

Bijna een kwart van de personen van 25 tot 65 jaar werkzaam in de business economy namen in 2023 deel aan leven lang ontwikkelen (23,4 procent). Onder leven lang ontwikkelen vallen opleidingen en cursussen die personen volgen of recent (afgelopen 4 weken) gevolgd hebben. Het aandeel personen dat deelneemt aan Leven lang ontwikkelen is licht gedaald vergeleken met 2022. In dat jaar nam 24,1 procent deel. Dit meldt het CBS op de Staat van het mkb en op MKB-StatLine.

  • Bij bedrijven met 3 tot 9 werkzame personen was het aandeel deelnemers die een opleiding of cursus volgden het kleinst (17,8 procent).
  • Bij het grootbedrijf (250 en meer werkzame personen) was het aandeel deelnemers dat en cursus of opleiding volgde het grootst (26,9 procent).
  • Bijna 35 procent van de werknemers van 25 – 65 jaar volgde een cursus van 6 maanden of meer. Vooral werknemers bij bedrijven van 0 – 9 werkzame personen volgde deze langdurige cursussen (47,7 procent).
  • 30 procent volgde een cursus die korter dan een week duurde.
  • De deelname aan Leven lang ontwikkelen was hoger onder personen met een hoog onderwijsniveau (28,9 procent) dan onder personen met een laag onderwijsniveau (14,8 procent).
  • Werknemers van kleine bedrijven (0 – 9 werkzame personen) met een laag onderwijsniveau volgde het minst vaak een cursus of opleiding. Van hen nam 11,2 procent deel aan Leven lang ontwikkelen. Werknemers bij grote bedrijven (meer dan 250 werkzame personen) met een hoog onderwijsniveau volgde het vaakst een cursus of opleiding (31,5 procent).

Bekijk hier de cijfers over leven lang ontwikkelen in het mkb.