Faillissementen gestegen in het derde kwartaal 2024

In het derde kwartaal van 2024 werden 908 mkb-bedrijven failliet verklaard binnen de business economy. Daarmee is het aantal faillissementen gestegen met 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen er 696 mkb-bedrijven failliet werden verklaard. Dit meldt het CBS op de Staat van het mkb en op MKB-Statline.

  • Bij iets meer dan de helft van de mkb-faillissementen ging het om zzp’ers. Daarna waren de microbedrijven (2 tot 10 werkzame personen) de grootste groep met 38 procent. Ruim 10 procent waren kleinbedrijven (10 tot 50 werkzame personen) en slechts één procent waren middenbedrijven (50 tot 250 werkzame personen).
  • De grootste stijging van het aantal mkb-faillissementen was met 66 procent bij bedrijven met een leeftijd van 5 tot 10 jaar. Deze groep maakte met iets minder dan een derde ook het grootste deel uit van het aantal faillissementen. De kleinste stijging (14 procent) zat bij bedrijven met een leeftijd van 10 jaar of meer.
  • Binnen de bedrijfstakken zijn de faillissementen in de verhuur en overige zakelijke diensten (75 procent) en de informatie en communicatie (60 procent) het meest gestegen. In de verhuur en handel van onroerend goed en de overige dienstverlening is het aantal faillissementen ten opzichte van een jaar geleden juist gedaald.

Bekijk hier de cijfers over faillissementen