Toename MKB-faillissementen in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal zijn er 750 MKB-bedrijven failliet verklaard. Dat is een stijging van 5 procent vergeleken met een kwartaal eerder. In totaal waren er ruim 3,7 duizend personen werkzaam bij deze bedrijven, 13 procent minder dan een kwartaal eerder. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers die vandaag op de Staat van het MKB zijn gepubliceerd.

In het tweede kwartaal gingen er 35 meer MKB-bedrijven failliet dan een kwartaal eerder. Dit is de grootste toename in 3,5 jaar tijd. Toch ligt het aantal faillissementen bijna drie keer lager dan in het tweede kwartaal van 2013. Toen piekte het aantal MKB-faillissementen naar meer dan 2 duizend. De afgelopen twee jaar schommelde het aantal MKB-faillissementen rond de 700 per kwartaal.

Meer zakelijke dienstverleners, eenmanszaken en jonge bedrijven failliet
In de bedrijfstakken specialistische diensten en overige zakelijke diensten was de toename van het aantal faillissementen in het tweede kwartaal het grootst vergeleken met een kwartaal eerder. Daarnaast gingen er meer eenmanszaken failliet evenals bedrijven die korter dan vijf jaar bestonden.

Minder personen werkzaam bij failliet verklaarde MKB-bedrijven
In het tweede kwartaal waren er 13 procent minder personen werkzaam bij failliete MKB-bedrijven vergeleken met de MKB-faillissementen van een kwartaal eerder.

Bekijk de cijfers op MKB-Statline