Een kwart meer vacatures in het MKB

Aan het eind van het eerste kwartaal dit jaar stonden er 136,8 duizend vacatures open in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dat was 55 procent van alle openstaande vacatures op dat moment in Nederland. Het aantal openstaande vacatures in het MKB is ruim 23 procent hoger dan eind eerste kwartaal 2020. Dit meldt het CBS in De Staat van het MKB.

Bij het grootbedrijf (250 of meer werkzame personen) stonden in het eerste kwartaal 2021 bijna 112 duizend vacatures open, daarmee is het aantal vacatures in het grootbedrijf nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met het eerste kwartaal een jaar eerder. In het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) nam het aantal openstaande vacatures met ruim 20 procent toe tot 45 duizend eind eerste kwartaal 2021. In het kleinbedrijf (minder dan vijftig werkzame personen) stonden aan het einde van het eerste kwartaal bijna 92 duizend vacatures open, waarvan bijna 46 duizend bij de micro bedrijven (tot tien werkzame personen). Het aantal vacatures bij deze microbedrijven steeg met 30 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

Hiermee kwam het totaal aantal openstaande vacatures in Nederland aan het einde van het eersteĀ  kwartaal uit op bijna 249 duizend, bijna 27 duizend meer dan het eerste kwartaal van vorig jaar.

Meeste MKB-vacatures in de zakelijke dienstverlening

Eind eerste kwartaal 2021 stonden de meeste MKB-vacatures open in de zakelijke dienstverlening. Met ruim 28 duizend vacatures was de zakelijke dienstverlening verantwoordelijk voor bijna 21 procent van alle openstaande MKB-vacatures. Ook in de handel stonden relatief veel vacatures open eind eerste kwartaal 2021, namelijk bijna 24 duizend dat is 17 procent van alle openstaande MKB-vacatures.

De minste MKB-vacatures, ruim 5 duizend (bijna 4 procent van totaal aantal MKB-vacatures) stonden open in de cultuur, recreatie en overige diensten.

Grootste vacaturegroei in de bouw

In de bouw stonden er eind eerste kwartaal van dit jaar bijna 14 duizend MKB-vacatures open, bijna 43 procent meer dan eind eerste kwartaal 2020. In geen enkele andere bedrijfstak groeide het aantal vacatures in deze periode zo sterk. Bijna 71 procent van de MKB-vacatures in de bouw stonden open in het klein bedrijf. In totaal stonden er in het micro bedrijf ruim 5 duizend vacatures open in de bouw, dat is bijna 39 procent van alle MKB-vacatures in de bouw.

Bekijk het aantal (MKB-)vacatures naar bedrijfstak en bedrijfsgrootte in Nederland.