Faillissementen gestegen in het eerste kwartaal 2024

In het eerste kwartaal van 2024 werden 857 mkb-bedrijven failliet verklaard binnen het niet-financiƫle bedrijfsleven. Daarmee is het aantal faillissementen gestegen met ruim 44 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen er 594 mkb-bedrijven failliet werden verklaard. Dit meldt het CBS op de Staat van het mkb en op MKB-Statline.

  • De meeste faillissementen vonden plaats bij bedrijven met 1 werkzame persoon, gevolgd door bedrijven met 2 tot 10 werkzame personen.
  • Bij bedrijven met 1 werkzame persoon nam het aantal faillissementen in absolute zin het meeste toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • Bij bedrijven met 50 tot 250 werkzame personen nam het aantal faillissementen af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, van 10 naar 3.
  • 30 procent van de faillissementen in het eerste kwartaal van 2024 betrof een bedrijf van 10 jaar of ouder. Daar was de toename van het aantal faillissementen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder ook het hoogst. Ruim 29 procent van de faillissementen in het eerste kwartaal van 2024 betrof een bedrijf van 5 tot 10 jaar oud.
  • Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 200. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Bekijk de cijfers op MKB-StatLine