MKB groeit met 78 duizend bedrijven

Aan het begin van het vierde kwartaal telde Nederland ruim 1,7 miljoen MKB-bedrijven.  Dit is een toename van 78 duizend bedrijven (4,7 procent) vergeleken met een jaar eerder. Het aantal eenmansbedrijven nam met 6,1 procent toe tot 1,4 miljoen. Deze nieuwe bedrijfscijfers zijn vandaag op MKB-statline gepubliceerd.

Het totaal aantal bedrijven in Nederland bestond begin vierde kwartaal voor 99,8 procent uit MKB-bedrijven. Het aandeel van het kleinbedrijf stond begin vierde kwartaal op 99,1 procent, het middenbedrijf op 0,7 procent. Bijna alle bedrijfsgroottes in het MKB namen vergeleken met het vierde kwartaal vorig jaar in aantal toe. Het aantal bedrijven met 1 werkzame persoon steeg met 79 duizend. Het aantal bedrijven met 2 tot 5 werkzame personen daalde met 3,7 duizend.
Het totaal aantal grootbedrijven steeg vergeleken met het vierde kwartaal van 2017 met 3,5 procent naar ruim 3200, bijna 0,2 procent van de totale bedrijfspopulatie in Nederland.

Vier sectoren zorgen voor 60 procent MKB-groei

De sectoren met de hoogste toename van het aantal bedrijven in het MKB zijn de specialistische zakelijke dienstverlening (+ 17 duizend), de bouw (+12 duizend), de gezondheids- en welzijnszorg (+9 duizend) en het onderwijs (+8 duizend). In totaal kwamen er in deze vier sectoren 48 duizend MKB-bedrijven bij, bijna 60 van de totale groei van het aantal bedrijven in het MKB.

Naar de nieuwe cijfers:
Aantal bedrijven naar bedrijfstak
Aantal bedrijven naar bedrijfsgrootte en rechtsvorm