Nieuwe serie Hart voor de zaak

Het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland is de laatste jaren enorm toegenomen (ruim 50 procent MKB-bedrijven erbij sinds 2007), maar wat voor hobbels kom je allemaal tegen als je je eigen bedrijf begint? Hart voor de zaak, een zesdelige documentaireserie over ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling, volgt een jaar lang vier jonge ondernemers en hun coaches. Vanaf woensdag 6 januari is deze TV-serie wekelijks te volgen op NPO2.

De vier hoofdpersonen zijn allen deelnemers aan het Dare To Have a Dream-programma. De eigenschappen die je als ondernemer nodig hebt om je zaak succesvol te maken, de bevlogenheid en ambitie, de hobbels op je pad; het komt allemaal voorbij in de praktijk van deze ondernemers in het MKB, de ruggengraat van de Nederlandse economie.

Uitzending: elke woensdag vanaf 6 januari, 19.25 uur, NPO2

Ook voor de coaches, gelouterde managers in het bedrijfsleven of de overheid, is het project een ontdekkingsreis. De ontmoeting met de passie van aankomende ondernemers blijkt een herijking van hun eigen drijfveren. De vier geportretteerde ondernemers zijn jonge mensen met verschillende achtergronden in uiteenlopende branches. Hun hart voor de zaak geeft ze veel kracht, maar zit ze soms ook in de weg.

Zoals ontwerper Olaf Ingwersen met zelfreflectie stelt: “Ik heb mijn idealisme als ondernemer wel bij moeten stellen in de zin dat ik nu wel weet dat niet iedereen er even vol voor gaat.” Naast Ingwersen zien we interieurdesigner Güler Berk (“Ik hoor vaak dat ik heel hoge eisen stel”), horecaondernemer Tan Do (“Wij streven elke dag naar een 10”) en zorgondernemer Eddie Boateng (“Ik ben wel een avonturier”).

Eddie Boateng wordt gecoacht door Alex Kuiper (ING). Güler Berk wordt gecoacht door Afke van Rijn (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Olaf Ingwersen wordt gecoacht door Mart Pfeiffer (Rabobank). Tan Do wordt gecoacht door Robin van den Burg (AEGON).

Zoeken naar klanten en financiering

Ongeveer de helft van alle ondernemers gaf eind 2015 aan hobbels op hun pad van ondernemerschap te ervaren. Een vijfde van de ondernemers zag onvoldoende vraag als voornaamste belemmering. 10 procent ervaarde belemmeringen bij het verkrijgen van financiering. Meer cijfers over ervaringen en verwachtingen van ondernemers zijn zelf te selecteren in MKB-StatLine.

Hart voor de zaak is een serie van Viewpoint productions in samenwerking met de NTR