5 procent minder vacatures in MKB

Aan het einde van het tweede kwartaal 2020 stonden er ruim 103 duizend vacatures open in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dat was op dat moment iets meer dan de helft van het totaal aantal vacatures in Nederland. Het aantal openstaande vacatures daalde met 5 procent in vergelijking met een kwartaal eerder, toen stonden er ruim 108 duizend vacatures open in het MKB. In de gezondheids-en welzijnszorg nam het aantal openstaande vacatures echter met ruim 10 procent toe. Dit meldt het CBS in De Staat van het MKB.

In het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) nam het aantal openstaande vacatures met bijna 10 procent af tot net iets minder dan 34 duizend eind tweede kwartaal 2020. In het kleinbedrijf (minder dan 50 werkzame personen) stonden aan het einde van het tweede kwartaal 69 duizend vacatures open, waarvan ruim 33 duizend bij de kleinste bedrijven (tot 10 werkzame personen). Het aantal vacatures bij deze microbedrijven daalde met 4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Hiermee kwam het totaal aantal openstaande vacatures in het MKB aan het einde van het tweede kwartaal uit op 103 duizend, 36 procent minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar (161 duizend).

Meeste vacatures in de zakelijke dienstverlening

In het tweede kwartaal 2020 stond het grootste aantal vacatures in het MKB (21 duizend) open in de zakelijke dienstverlening. Gevolgd door handel met 19 duizend openstaande vacatures. In de sector cultuur, recreatie en overige diensten stonden in het tweede kwartaal de minste MKB-vacatures open (ruim 3 duizend).

Sterkste daling openstaande vacatures in cultuur, recreatie en overige diensten

In cultuur, recreatie en overige diensten, de sector met de minste MKB-vacatures, daalde het aantal vacatures procentueel het sterkst. In vergelijking met het eerste kwartaal 2020 daalde het aantal openstaande vacatures in deze sector met ruim 18 procent.

Toename openstaande vacatures in gezondheids-en welzijnszorg

Hoewel voor de meeste sectoren het aantal openstaande vacatures daalde, steeg deze voor de gezondheids- en welzijnszorg in het MKB. Het aantal vacatures nam hier met ruim 10 procent toe naar ruim 10 duizend openstaande vacatures.

Bekijk de nieuwste cijfers over vacatures in het MKB