Aantal MKB-faillissementen nagenoeg onveranderd

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 715 MKB-bedrijven failliet verklaard, 2 minder dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. De gemiddelde leeftijd van de MKB-bedrijven die in het eerste kwartaal failliet gingen, was 8,9 jaar. Bij deze faillissementen waren in totaal 4265 werkzame personen betrokken. Dit blijkt uit cijfers die vandaag op de Staat van het MKB zijn gepubliceerd.

In de handel gingen in het eerste kwartaal de meeste MKB-bedrijven failliet: 201, gelijk aan het aantal dat in het vierde kwartaal vorig jaar failliet ging. In de detailhandel daalde het aantal MKB-faillissementen met 16 procent. De groothandel daarentegen gaf een stijging te zien van 3,3 procent. Bij de MKB-faillissementen in de handel waren in het eerste kwartaal in totaal 1165 werkzame personen betrokken, ruim een verdubbeling vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar toen 574 personen in deze bedrijfstak geraakt werden door een faillissement.
Bedrijfstakken waar het aantal faillissementen in het eerste kwartaal afnam, zijn o.m. de industrie (-21 procent), de bouw (-5 procent) en de informatie- en communicatiesector (-20,5 procent). In het MKB van de financiƫle dienstverlening steeg het aantal faillissementen echter met ruim 11 procent naar in totaal 106. Ook in onder andere de specialistische zakelijke dienstverlening (+20,3 procent) en de gezondheids- en welzijnszorg (+14,3 procent) steeg het aantal faillissementen onder het MKB.

Bekijk de nieuwe cijfers