Aantal MKB-faillissementen stabiliseert in derde kwartaal 2019

In het derde kwartaal zijn er 751 MKB-bedrijven in de business economy failliet verklaard, één meer dan in het tweede kwartaal. In totaal waren er bijna 3,6 duizend personen werkzaam bij de bedrijven die in het derde kwartaal failliet gingen, 4,2 procent minder dan bij de in het tweede kwartaal gefailleerde MKB-bedrijven. Dit blijkt uit de nieuwe MKB-faillissementscijfers die vandaag op de Staat van het MKB zijn gepubliceerd.

Meer handels- en bouwbedrijven failliet

In het derde kwartaal groeide vooral het aantal MKB-faillissementen in de handel (+24) en de bouw (+19). Minder faillissementen vergeleken met het tweede kwartaal kwamen voor in het MKB van de specialistische dienstverlening (-37), de horeca (-11) en de verhuur en overige zakelijke dienstverlening (-10).

Bij faillissementen in de handel meeste werkzame personen betrokken
Bij de faillissementen in het MKB van de handel in het derde kwartaal waren in totaal 925 werkzame personen betrokken. Dit is ruim een kwart van het totaal aantal werkzame personen betrokken bij de MKB-faillissementen in de business-economy. Andere sectoren waar MKB-faillissementen in het derde kwartaal veel werkzame personen raakten, zijn de industrie (762 werkzame personen), vervoer en opslag (410 werkzame personen) en verhuur en overige zakelijke dienstverlening (408 werkzame personen).

In derde kwartaal gefailleerde MKB-bedrijven gemiddeld 9,3 jaar oud

Van de 751 MKB-bedrijven in de business economy die in het derde kwartaal failliet gingen was de gemiddelde bedrijfsleeftijd op het moment van faillissement 9,3 jaar. Gemiddeld het oudst op het moment van faillissement waren bedrijven in water en afvalbeheer (23,1 jaar), verhuur en handel in onroerend goed (17,4 jaar) en industrie (11,5 jaar). Gemiddeld het jongst waren bedrijven in de horeca (6 jaar).

Bekijk de cijfers op MKB-Statline