MKB groeit met bijna 36 duizend bedrijven

Begin vierde kwartaal van dit jaar telde Nederland 1,82 miljoen MKB-bedrijven. Dit is een toename van bijna 36 duizend bedrijven (2,0 procent) vergeleken met een kwartaal eerder. In een jaar tijd (vergeleken met begin vierde kwartaal 2018) zijn er in totaal 102 duizend (+5,9 procent) MKB-bedrijven bijgekomen. Deze nieuwe bedrijfscijfers zijn vandaag op MKB-statline gepubliceerd.

Kleinbedrijf groeit het hardst

Vergeleken met het derde kwartaal van dit jaar groeide het aantal bedrijven in het kleinbedrijf in het vierde kwartaal met 2,0 procent (+35,8 duizend) het hardst. Middelgrote bedrijven namen in deze periode in aantal met 1,1 procent (+125) toe, terwijl het aantal grote bedrijven een toename met 1,7 procent (+55) te zien gaf. De groei van het aantal bedrijven in het kleinbedrijf is voor 95 procent voor rekening van eenmansbedrijven.

Bedrijfssectoren met hoogste groei

De sectoren waar het aantal MKB-bedrijven begin vierde kwartaal van dit jaar met meer dan 4 duizend toenam vergeleken met begin derde kwartaal zijn de specialistische zakelijke dienstverlening (+6945), de bouw (+5500), de handel (+4510) en de gezondheids- en welzijnszorg (+4055).

 

Naar de nieuwe cijfers:
Aantal bedrijven naar bedrijfstak
Aantal bedrijven naar bedrijfsgrootte en rechtsvorm