Ruim 49 duizend MKB-bedrijven opgericht in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2018 steeg het aantal MKB-bedrijven: ruim 49 duizend bedrijven werden opgericht, terwijl er in deze periode bijna 24 duizend MKB-bedrijven werden opgeheven. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers op MKB-StatLine die vandaag zijn gepubliceerd.

In het tweede kwartaal van dit jaar openden 49220 MKB-bedrijven hun deuren. Dat is 10,2 procent meer dan een jaar eerder. Het meeste MKB-oprichtingen vonden plaats in de specialistische zakelijke dienstverlening (21,3 procent). De handel (11,5 procent) en de bouw (10,8 procent) hadden eveneens een ruim aandeel in het totaal aantal oprichtingen in het MKB in het tweede kwartaal.
Bijna 94 procent van de oprichtingen in het MKB in het tweede kwartaal betrof bedrijven met één werkzame persoon.
In het tweede kwartaal van dit jaar sloten 23830 MKB-bedrijven hun deuren. De bedrijfstakken die domineerden bij de MKB-oprichtingen in het tweede kwartaal, waren ook koploper bij het aantal opheffingen in het MKB in het tweede kwartaal. In de specialistische zakelijke dienstverlening werden 4 675 bedrijven opgeheven (19,6 procent van het totaal aantal opheffingen), in de handel 4285 bedrijven (18,0 procent) en in de bouw 1780 bedrijven (7,5 procent). Van de in het tweede kwartaal opgeheven bedrijven in het MKB behoorde 90 procent tot de categorie bedrijven met één werkzame persoon.

Bekijk de nieuwste cijfers op MKB-StatLine