Ruim 50 duizend MKB-bedrijven opgericht in eerste kwartaal 2019

In het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal MKB-bedrijven. Ruim 50 duizend MKB-bedrijven werden in deze periode opgericht, terwijl er bijna 35 duizend MKB-bedrijven werden opgeheven. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers op MKB-StatLine die vandaag zijn gepubliceerd.

In het eerste kwartaal van dit jaar openden 50.035 MKB-bedrijven hun deuren. Dat is 16,4 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2018. De meeste MKB-oprichtingen vonden plaats in de specialistische zakelijke dienstverlening (20,4 procent van het totaal aantal oprichtingen). De handel (12,3 procent) en de bouw (10,5 procent) hadden eveneens een ruim aandeel in het totaal aantal oprichtingen in het MKB in het eerste kwartaal van dit jaar.

Bijna 96 procent van de oprichtingen in het MKB in het eerste kwartaal betrof bedrijven met één werkzame persoon.

In het eerste kwartaal van dit jaar sloten 34.915 MKB-bedrijven hun deuren, 2,0 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De bedrijfstakken waar in het eerste kwartaal de meeste MKB-bedrijven werden opgeheven, waren de specialistische zakelijke dienstverlening (21,2 procent van het totaal aantal opheffingen), de handel (16,8 procent), de gezondheids- en welzijnszorg (8,4 procent) en de bouw (7,6 procent). Van de in het eerste kwartaal opgeheven bedrijven in het MKB behoorde 90,4 procent tot de categorie bedrijven met één werkzame persoon.