Stijging aantal MKB-vacatures neemt af

Aan het eind van het tweede kwartaal dit jaar stonden er 161 duizend vacatures open in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dat was 54,8 procent van alle openstaande vacatures op dat moment in Nederland. Het aantal openstaande vacatures in het MKB was eind tweede kwartaal ruim 9 procent hoger dan eind tweede kwartaal 2018. Dat is duidelijk minder dan de stijging in het eerste kwartaal. Toen steeg het aantal MKB-vacatures nog met bijna 18 procent. Dit meldt het CBS in De Staat van het MKB.

Bij het kleinbedrijf (tot 50 werkzame personen) stonden in het tweede kwartaal 2019 ruim 107 duizend vacatures open, 8,8 procent meer dan een jaar eerder. In het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) nam het aantal openstaande vacatures in deze periode met 9,8 procent toe tot bijna 54 duizend. In het grootbedrijf (250 of meer werkzame personen) stonden aan het einde van het tweede kwartaal bijna 133 duizend vacatures open, een stijging van 17,3 procent.
Hiermee kwam het totaal aantal openstaande vacatures in Nederland aan het einde van het tweede kwartaal uit op bijna 294 duizend, ruim 33 duizend meer dan het tweede kwartaal van vorig jaar.

Aantal MKB-vacatures groeit het hardst in gezondheids- en welzijnszorg

De gezondheids- en welzijnszorg is de sector met in het tweede kwartaal de grootste vacaturegroei in het MKB. Eind tweede kwartaal stonden hier in het MKB 11,6 duizend vacatures open, bijna 20 procent meer dan eind tweede kwartaal 2018. In de commerciƫle sector groeide alleen het aantal MKB-vacatures in de zakelijke dienstverlening (+15,2 procent) bovengemiddeld. Het aantal vacatures in het MKB van de bouw (+8,7 procent), industrie (+7,5 procent en vooral de handel (+2,9 procent) bleef onder de gemiddeld gemeten groei in het MKB (+9,2 procent).

Bekijk de nieuwste cijfers op MKB StatLine