Daling aantal openstaande vacatures in het mkb en grootbedrijf in het 1e kwartaal van 2024

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) en grootbedrijf in de brede sector Business Economy telden aan het eind van het eerste kwartaal van 2024 respectievelijk 170 duizend en 107 duizend openstaande vacatures. Dit zijn dalingen in aantallen openstaande vacatures van respectievelijk 7 en 9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023.

  • Het aantal openstaande vacatures daalde ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar in alle bedrijfstakken in het middenbedrijf (50 tot 250 werknemers).
  • Voor het microbedrijf (0 tot 10 werknemers) en kleinbedrijf (10 tot 50 werknemers) is het beeld minder eenduidig. Bij het microbedrijf zijn er dalingen in openstaande vacatures in de bedrijfstakken industrie en gezondheids- en welzijnszorg en stijgingen in de bedrijfstakken bouwnijverheid en handel. Bij het kleinbedrijf zijn er juist dalingen voor de bedrijfstakken bouwnijverheid en handel en stijgingen in de bedrijfstakken industrie en gezondheids- en welzijnszorg.
  • De grootste daling in openstaande vacatures in het mkb is zichtbaar in de bedrijfstak commerciële dienstverlening met een daling van 12 duizend ten opzichte van 146 duizend in hetzelfde kwartaal in 2023.
  • Bij het grootbedrijf is het beeld wisselend, met dalingen in de bedrijfstakken industrie en handel, en stijgingen in de bouwnijverheid en gezondheids- en welzijnszorg.

Bekijk hier de recente cijfers over de openstaande vacatures in het mkb.